یکی از علل شایع کمر دردهای پس از جراحی کمر، وقوع آرتروز در مفاصل بین مهره ای (facet joint ) ستون فقرات است. در عملهای جراحی باز ممکن است قسمتی از مهره ها یا دیسک بین مهره ای از بدن خارج شود یا حتی ممکن است جهت ثبات ستون فقرات جراح مبادرت به گذاشتن پیچ یا فیکساتورهای فلزی در مهره ها نماید.
انجام این دستکاریها ستون فقرات را مستعد وقوع آرتروز در مفاصل بین مهره ای مینماید. این آسیب در مفاصلی ایجاد میشود که در دو طرف ستون مهره ها قرار دارند و سبب ثبات در حرکت آنها میشوند.
التهاب این مفاصل ممکن است سبب ایجاد علائم زیر شود:
- کمر دردهای شدید و ناتوان کننده
- محدودیت شدید حرکتی
- خشکی صبحگاهی
بیشترین شدت این درد در دو طرف ستون فقرات است و میتواند به باسن و خلف ران انتشار یابد.
این بیماران پس از بررسی در کلینیک درد کاندید عمل بلوک مفاصل بین مهره ای میگردند. این کار در اتاق عمل و بدون نیاز به بیهوشی و تحت تصویر برداری مستقیم با فلوروسکوپ انجام میگردد.
نیدلهای مخصوصی که جهت انجام این کار استفاده میشود به ما این امکان را میدهد که بتوانیم بدون ایجاد عارضه جانبی خاصی به مفصلی که شاید به اندازه ۵ میلیمتر باشد دسترسی پیدا کرده و با تزریق داروهای خاصی سبب رفع التهاب و بهبود وضعیت مفصلی گردیم.
استفاده از دستگاه رادیوفرکونسی در درمان کمر درد پس از جراحی کمر
استفاده ازدستگاه رادیو فرکونسی به عنوان یکی از جدیدترین ابزار درمان درد به ما این امکان را داده است تا با استفاده از امواج رادیوفرکونسی در نوک نیدل مسیر های مربوط به درد مهار شوند و بیمار بتواند بدون دردبه فعالیتهای روزمره ادامه دهد.
استفاده از دستگاه رادیو فرکونسی در کنترل و درمان درد در بیماریهای مختلفی به کار میرود که یکی از شایعترین و موفقترین موارد استفاده از آن کمر دردهای پس از جراحی کمر میباشد.
از علل دیگر ایجاد کمردرد های پس از جراحی کمری که شیوع کمتری دارند میتوان به بیرون زدگی مجدد دیسکهای کمری – عدم ثبات ستون فقرات- عفونتها و التهابهای بعد از عمل اشاره کرد که با بررسی های کلینیکی قابل تشخیص و درمان هستند.
وجود کلینیکهای فوق تخصصی درد برای بیماران مبتلا به کمردرد پس ازجراحی کمری و درمان ارتروز ستون فقرات زندگی بدون درد و فعالی به ارمغان آورده است.
نویسنده :دکتر مجید حیدریان- فوق تخصص درد