از جمله روش های درماني در حيطه توانبخشی و فيزيوتراپي الكترومگنتيک تراپي است. اين شيوه درماني بر اين اساس استوار است كه همه چيز در ماهيت الكتريكي هستند. با توجه به اينكه غشای سلول و تمام عناصر داخل سلول دارای بــار الكتـريكـي و مغنـاطيسـي هستنـد.
بـدن انسان از تعداد زيادی سلول تشكيل شده است كه فعاليت الكتريكي دارند. اين سلول ها پتانسيل پايه دارند كه براي متابوليسم زمان سلولي لازم است. ميدان مغناطيسي به همه سلول ها در هر عمقي از بدن به صورت همزمان نفوذ مي كند. بنابراين با اين روش امكان درمان مؤثر پاتولوژی های عمقي كه با روش های ديگر به طور مستقيم امكان پذير نبود ميسر مي شود.
اثرات كلی مگنت تراپی
- اثرات التيامي يا بازسازي در بافت های استخوان
- اثر ضد التهاب
- اثرات ضد درد
- اتساع عروق و افزايش خون رساني و اكسيژن رساني به بافت ها
- اثرات ضد ادم
- اثرات بازسازي بافتي در بافت نرم و بافت عصبي (Neural Regeneration)
- اثر شل كنندگي در گرفتگي عضلات
در مگنت تراپی از سه ميدان مثبت، منفي و پالسي استفاده مي شود. مگنتوتراپي يك روش درماني بي خطر و غير تهاجمي است كه مورد منع خاصي ندارد.
در مگنت تراپي پارامتر هاي زير مؤثرند:
- فركانس امواج
- شدت يا بلندي امواج
- مدت زمان
- جهت امواج
تأثير مگنت تراپی بر استخوان
يكي از موارد استفاده از مگنت تراپي تأثير آن بر جوش خوردن شكستگي استخوان است. بافت استخواني تا سن 35 سالگي تشكيل شده و پس از آن توده استخواني كم كم شروع به كاهش مي كند. عوامل تغذيه ای به خصوص دريافت كلسيم، سطح فعاليت های فيزيكی و فاكتورهای ژنتيک در اين پروسه اهميت دارند.
تـأثيـر مگنـت تـراپـي بـر تحريک استخوان سازی و استئوپلاست ها ثابت شده است. ميدانهای مغناطيسي پالسي با تغيير پتانسيل غشای سلولي باعث تحريک فعاليت آن ها ميشود. يكي از عوارض مهم در شكستگي استخوان، جوش نخوردن يا (Non Union) است كه احتمال آن با افزايش سن زياد مي شود.
از موارد ديگر مگنت تراپي مي توان از كاربرد آن در درمان پوكي استخوان ياد كرد. امواج با فركانس پائين الكترومگنتيک باعث القاء جريان هاي الكتريكي در استخوان شده و تراكم استخوان را افزايش مي دهند. همچنين امواج الكترومگنيک اثرات ثانوی ديگری نيز دارد كه در حفظ ساختار استخوان به طور غير مستقيم نقش عمده اي دارند.