درمان آرتروز در دوران یائسگی زنان با ورزش و مصرف کلسیم

زنان تفاوت‌های زیادی با هم دارند و برخی از زنانی که دچار آرتریت روماتوئید هستند متوجه می‌‌شوند که یائسگی بر روی این اختلال تأثیر گذاشته است. هنوز محققان در این رابطه اطمینان ندارند اما به نظر می‌‌رسد که هورمون‌ها در بروز این اختلال نقش مهمی را ایفا می‌کنند. تقریباً ریسک بروز این اختلال در میان زنان سه برابر بیشتر از مردان است. اکثر زنانی که دچار این اختلال هستند متوجه می‌‌شوند که علائم و نشانه‌های آنها در دوران بارداری بهبود پیدا می‌‌کند که این امر می‌‌تواند به افزایش سطح هورمون استروژن در دوران بارداری ارتباط داشته باشد. در دوران یائسگی سطح هورمون استروژن کاهش پیدا می‌‌کند و در این شرایط علائم و نشانه‌های آرتریت روماتوئید بدتر می‌‌شوند. در برخی از زنان علائم و نشانه‌های این اختلال برای اولین بار در زمان شروع یائسگی خود را نشان می‌دهد. شاید تصور کنید که مصرف استروژن می‌‌تواند در کنار کاهش علائم و نشانه‌های یائسگی باعث بهبود علائم آرتریت روماتوئید شود اما این مسئله واقعیت ندارد و از آن جایی که هورمون درمانی با بیماری قلبی ارتباط دارد و بیماری قلبی در زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید بیشتر رخ می‌دهد پزشکان به نظرت از هورمون درمانی برای بهبود علایم و نشانه‌های یائسگی در زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید استفاده می‌کنند.

حدود ۱۰ میلیون نفر دچار آرتریت روماتوئید هستند. این اختلال می‌تواند همه افراد را در سنین مختلف و حتی در دوران یائسگی درگیر کند. اگر شما در دوران یائسگی قرار دارید و دچار درد در یک یا چند مفصل هستید که بهبود پیدا نمی‌کند بهتر از هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات درمانی لازم را انجام دهد. شناسایی علت بروز درد مفصل یک عامل مهم است که به درمان صحیح بیماری کمک خواهد کرد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت جهت درمان آرتروز یائسگی در مطب دکتر حیدریان می توانید با شماره تلفن های ۰۲۱۸۸۸۶۶۶۱۹، ۰۲۱۸۸۸۶۶۶۲۹ ،۰۲۱۸۸۸۶۶۶۳۹ تماس حاصل فرمایید.

ریسک پوکی استخوان 


آرتریت روماتوئید باعث می‌شود که ریسک بروز پوکی استخوان افزایش پیدا کند. یائسگی نیز یک فاکتور خطر در بروز این اختلال محسوب می‌شود. این فاکتورها دلایل خوبی هستند که زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید به بررسی سطح تراکم استخوان خود بپردازند و اطمینان حاصل کنند که کلسیم و ویتامین دی در بدن آنها به اندازه کافی وجود دارد. متخصص روماتولوژی با درخواست اسکن استخوان به بررسی امکان شکستگی استخوان شما در ۱۰ سال آینده می‌پردازد و تراکم استخوان‌های شما را ارزیابی خواهد کرد. پزشک انتخاب بهترین روش برای درمان یا پیشگیری از بروز این اختلال خواهد پرداخت و ممکن است مصرف برخی داروها را به شما توصیه کند تا قدرت و تراکم استخوان‌های شما بهبود پیدا کند.

 روابط جنسی


گاهی اوقات استئوآرتریت باعث می‌‌شود که در روابط جنسی بیمار اختلال ایجاد شود. درد و خستگی حاصل از این اختلال میل به روابط جنسی را از بین می‌برد و برخی از زنانی که دچار آرتریت التهابی هستند ممکن است دچار یک اختلال خود ایمنی شوند که باعث خشکی واژن می‌شود و روابط جنسی بسیار دردناک خواهد شد. یائسگی نیز می‌‌تواند باعث خشکی واژن و کاهش میل جنسی شود. اگر شما دچار هرگونه مشکلی در روابط جنسی خود هستید بهتر است در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید. در برخی موارد شما می‌توانید از برخی داروها برای برطرف کردن مسائلی که بر روی کاهش میل جنسی تاثیر می‌گذارند استفاده کنید. ممکن است پزشک برای رفع خشکی واژن و کاهش درد حاصل از روابط جنسی به تجویز ژل بپردازد. با همسر خود در این رابطه صادق باشید و از او بخواهید شما را درک کند تا با هم به رفع این مشکل بپردازید.

 احساس خستگی و افسردگی


احساس خستگی و افسردگی در یائسگی

یائسگی باعث بروز خستگی می‌شود و آرتریت روماتوئید بر شدت این مشکل می‌افزاید. اگر شما نمی‌توانید در طول شب به اندازه کافی بخوابید یا اگر احساس می‌کنید برنامه درمان آرتریت روماتوئید که پزشک تجویز کرده است پاسخگوی نیازهای شما نیست باید با پزشک خود در این رابطه صحبت کنید. اگر احساس افسردگی می‌کنید حتماً در این رابطه با او مشورت نمایید زیرا تعداد زیادی از افرادی که دچار آرتریت روماتوئید هستند افسرده می‌شوند، اگرچه افسردگی یک بخش طبیعی در یائسگی محسوب نمی‌شود باید به این مشکل خود دقت کنید و اقدام به رفع آن نمایید. فیزیوتراپی، ورزش کردن و مصرف داروهای ضد افسردگی می‌تواند در درمان افسردگی مفید باشد.

 چگونه به تسکین علائم یائسگی بپردازیم و سالم بمانیم؟ 


در بخش زیر چند استراتژی مهم برای افزایش سطح سلامت و تسکین علائم و نشانه‌های یائسگی خواهیم پرداخت:

 ورزش کنید 

 برای تسکین علائم یائسگی ورزش کنید

 ورزش کردن یک اقدام بسیار ساده است که می‌تواند به اکثر زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید که یائسه هستند یا در شرف ورود به این دوران قرار دارند کمک کند احساس خوبی داشته باشند. ورزش کردن به شما انرژی بیشتری می‌‌دهد، باعث بهبود انعطاف پذیری مفاصل می‌شود، به رفع افسردگی کمک می‌‌کند و با بیماری‌های قلبی مبارزه می‌‌کند، از افزایش وزن بدن جلوگیری خواهد کرد و به درمان بی خوابی ناشی از یائسگی کمک می‌‌کند. ورزش کردن همچنین از بدن شما در برابر پوکی استخوان محافظت خواهد کرد. پزشک آیا متخصص فیزیوتراپی می‌تواند برای انتخاب یک برنامه ورزشی مناسب به شما کمک کند.

 ورزش‌های مناسب برای آرتروز یائسگی 

 معمولاً افرادی که دچار آرتروز یائسگی هستند ادعا می‌کنند که تمرینات ورزشی سبک از قبیل شنا، دوچرخه سواری، پیاده روی، یوگا، تای چی و پیلاتس در بهبود مشکلات آنها بسیار موثر هستند. بهتر است به دنبال ورزشی بروید که بتوانید از آن لذت ببرید. ممکن است گاهی اوقات هنگام انجام فعالیت ورزشی دچار درد و ناراحتی شوید که این مسئله کاملاً طبیعی است و چند دقیقه پس از اتمام تمرینات ورزشی درد شما بهبود پیدا می‌‌کند پس اصلا نگران این مسئله نباشید. ورزش کردن به کاهش درد و کنترل بهتر آرتریت کمک خواهد کرد. اگرچه شما می‌توانید به کشش بدن خود و انجام تمرینات سنگین بپردازید بهتر است از تکرار بیش از حد آنها خودداری کنید. اگر درد شما در هنگام ورزش کردن و پس از آن بسیار شدید شده است که باعث شده نتوانید ورزش کنید باید به پزشک خود مراجعه کنید. بهترین کار این است که حرکات ورزشی خود را به آرامی شروع کنید و به تدریج بر شدت و زمان انجام آنها بیفزاید. ورزش منظم یک بخش مهم از برنامه تناسب اندام است که بهبود عملا و نشانه‌های شما و رفع فشار از روی مفاصل نیز کمک خواهد کرد. چاقی و اضافه وزن باعث می‌شود شما التهاب بیشتری را در بدن خود احساس کنید. بهترین روش برای کاهش وزن داشتن یک رژیم غذایی متعادل است که مقدار چربی و قند دریافتی در آن بسیار کم باشد و مقدار مصرف مایعات، سبزیجات و میوه‌های تازه در آن زیاد است. از ورزش کردن به طور منظم غافل نشوید. اگر میزان کالری مصرفی شما بیشتر از کالری دریافتی باشد وزن شما کاهش پیدا خواهد کرد. اگر علی رغم رعایت کردن همه این نکات هنوز هم مشکل دارید و از درد مفاصل خود رنج می‌برید بهتر است از پزشک یا متخصص فیزیوتراپی کمک بگیرید. اگر توانایی مالی دارید به صورت منظم با یک مربی ورزشی به صورت خصوصی کار کنید که بتواند بر اساس شرایط جسمانی شما به طراحی یک برنامه ورزشی بپردازد و با کمک تمرینات سودمند به بهبود وضعیت شما کمک کند تا به تدریج پیشرفت کنید. حتماً قبل از طراحی و شروع برنامه ورزشی درباره شرایطی که دارید با مربی ورزشی خود صحبت کنید.

 سطح مصرف ویتامین دی و کلسیم را افزایش دهید 

 ویتامین دی و کلسیم دو فاکتور مهم برای تقویت استخوان‌ها و افزایش تراکم به آنها محسوب می‌‌شوند. مصرف لبنیات کم چرب، مصرف سبزیجات برگ سبز و ماهی سالمون و ساردین از منابع مالی کلسیم محسوب می‌شوند. ویتامین دی نیز در ماهی‌های چرب و روغنی از قبیل ماهی تن و سالمون یافت می‌شود و گاهی اوقات به شیر و سایر محصولات لبنی، غلات غنی شده و آب پرتقال نیز اضافه می‌شود. شما می‌‌توانید در خصوص نیاز به مصرف مکمل ویتامین دی و کلسیم با پزشک خود صحبت کنید.

 اتاق خواب خود را تاریک و ساکت و خنک نگه دارید

 تعریق شبانه ناشی از یائسگی باعث می‌‌شود که شما نتوانید خواب راحتی داشته باشید و نداشتن خواب راحت باعث بروز درد و احساس خستگی و بدتر شدن علائم و نشانه‌های آرتریت روماتوئید خواهد شد. پوشیدن لباس خنک و سبک باعث می‌شود که در طول شب عرق نکنید و دمای بدن شما بالا نرود. پیروی کردن از نکات زیر به شما برای بهبود کیفیت خواب کمک خواهد کرد:

  • هر شب سر ساعت معینی بخوابید.
  • از مصرف مواد غذایی سنگین، کافئین و الکل قبل از خواب اجتناب کنید.
  • از تماشای تلویزیون در اتاق خواب خود اجتناب نمایید و قبل از ورود به رختخواب موبایل خود را خاموش کنید.
  • با گوش دادن به موسیقی، کتاب خواندن یا دوش آب گرم ذهن خود را آرام کنید تا برای یک خواب مفید آماده شوید.
فهرست مطالب
تماس با ما