آرتروز آرنج (که استئوارتریت آرنج نیز نامیده میشود) هنگامی رخ میدهد که غضروف مفصل آرنج فرسوده شود یا آسیب ببیند. در حالی که آرتروز یک بیماری شایع در میان افراد مسن است، آرتروز آرنج به اندازه آرتروز مفصل زانو یا لگن شایع نیست.
شایعترین علت آرتروز آرنج فرسایش طبیعی ناشی از سن است. همچنین میتواند به دلیل آسیب دیدگی، مانند شکستگی یا دررفتگی آرنج ایجاد شود.
آرتروز آرنج معمولاً با رویکرد محافظه کارانه ای شامل دارو و طب فیزیکی قابل کنترل است. متخصصین طب فیزیکی میتوانند به شما کمک کنند تا یک برنامه ورزشی شخصی سازی داشته باشید و نحوه استفاده از حرارت درمانی و ماساژ را به شما نشان دهند. کاردرمانگرها میتوانند انواع وسایل مفید را نیز به شما معرفی کنند.
چه عواملی باعث آرتروز آرنج میشوند؟
آرتروز آرنج میتواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. دانستن این عوامل مهم است زیرا شناسایی عوامل خطر بالقوه میتواند به بیمار کمک کند تا با تنظیم سبک زندگی خود خطر ابتلا به بیماری را به حداقل برساند. همه انواع آرتروز که میتوانند مفاصل آرنج را تحت تأثیر قرار دهند به دلیل عوامل خطر یکسان ایجاد نمیشوند. بنابراین مهم است که علل احتمالی شایع ترین بیماریهای آرتروز را به صورت جداگانه در نظر بگیریم.
- آرتروز آرنج: شایعترین علت آرتروز آسیب دیدگی مفاصل آرنج طی چندین سال است. این وضعیت باعث از بین رفتن غضروف میشود غضروف لایه محافظی است که از مالیده شدن استخوان و مفاصل روی یکدیگر جلوگیری میکند.
- آرتریت روماتوئید آرنج: از طرف دیگر، آرتریت روماتوئید به دلیل مشکلات سیستم ایمنی بدن ایجاد میشود که باعث حمله سیستم ایمنی به مفاصل آرنج میشود. بنابراین منجر به پاسخهای التهابی در آرنج میگردد. سپس التهاب باعث آسیب به مفاصل میشود و منجر به درد و ناراحتی مفصل آرنج و همچنین کاهش دامنه حرکتی میشود.
علائم آرتروز آرنج چیست؟
علائم مختلفی ممکن است در هنگام ابتلا به آرتروز آرنج در افراد مشاهده شود. برای افرادی که فکر میکنند آرتروز آرنج چه حالتی دارد، دانستن علامت شایع درد ممکن است مفید باشد.
- یکی از اولین علائم اغلب درد در ناحیه خارجی مفصل آرنج است. وقتی بازو چرخانده یا کشیده میشود درد اغلب شدیدتر میشود. توجه داشته باشید که درد آرنج که حتی پس از دورههای استراحت، مثلا در شب، همچنان وجود دارد، ممکن است نشان دهنده آرتروز جدی تر باشد.
- ممکن است التهاب نیز وجود داشته باشد، اگرچه این علامت خاص بیشتر هنگامی رخ میدهد که بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید باشد. در آرتروز، التهاب همیشه وجود ندارد. مفصل آرنج نیز ممکن است ناپایدار شود و انعطاف پذیری آن نیز به طور قابل توجهی کاهش یابد. برخی از بیماران متوجه میشوند که مفصل آرنج آنها قفل میشود در این حالت، بیمار مشکوک به آرتروز خواهد بود.
- سفتی و خشکی هم در آرتروز و هم در آرتریت روماتوئید یک علامت بسیار شایع است. آرنج ممکن است احساس سفتی داشته باشد و انجام حرکات معمول، مانند صاف کردن بازو و خم کردن دست از آرنج ممکن است سخت تر شود.
چگونه آرتروز را در آرنج تشخیص دهیم؟
قبل از اینکه بیمار بخاطر آرتروز در مفاصل آرنج خود درمان شود، باید برای معاینه فیزیکی و تشخیص آرتروز خود به پزشک مراجعه کند. از آنجا که اشکال مختلف آرتروز وجود دارد که میتواند آرنج را تحت تأثیر قرار دهد، تشخیص این بیماری مهم است. بنابراین برای تهیه یک برنامه درمانی مناسب برای بیمار نیاز به تشخیص دقیق است.
در هنگام مراجعه به یک متخصص، بیمار معاینه میشود. آرنج آنها توسط متخصص بررسی میشود. علاوه بر این، پزشکان همچنین مجبورند یک سری آزمایشات را برای بررسی بیشتر وضعیت بیمار سفارش دهند.
این آزمایشات اغلب شامل استخراج مایعات مفصلی است که سپس برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال میشود و همچنین یک سری آزمایش خون انجام میشود.
برخی آزمایشهای تصویربرداری نیز میتوانند به متخصص کمک کنند تا احتمال آرتروز در مفاصل بیمار را تشخیص دهد و همچنین به آنها در تعیین شدت بیماری آرتروز کمک کند. این آزمایشات تصویربرداری معمولاً شامل اشعه ایکس مفصل آرنج است. در صورت لزوم ممکن است اسکن MRI بر روی مفصل آرنج نیز انجام شود.
درمان آرتروز آرنج
وقتی صحبت از تسکین درد آرتروز آرنج میشود، گزینههای مختلف درمانی وجود دارد. موفقیت درمان نه تنها به آرنج هر فرد بستگی دارد، بلکه همچنین به عواملی که باعث آرتروز آرنج شما میشود وابسته است. درمان درد آرتروز، اغلب شامل ترکیبی از درمانها است. حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا در مورد بهترین برنامه درمانی برای شما صحبت کند.
استراحت
به آرنج خود کمی استراحت دهید تا التهاب فروکش کند. در صورت عدم امکان اجتناب از کار، از دستهای خود به صورت متناوب استفاده کنید یا استراحت دوره ای را طی دورههای فعالیت طولانی امتحان کنید تا آرنجها از فشار کارهای مکرر خسته نشوند.
گرما / سرما درمانی
استفاده از گرما یا سرما بر روی مفاصل ممکن است باعث تسکین کوتاه مدت درد و سفتی شود. بستههای سرد به کاهش تورم کمک میکند و ممکن است برای درد شدید مفید باشد. گرما نیز در شل شدن عضلات و افزایش گردش خون کمک میکند.
داروها
اگرچه داروها علائم را تسکین میدهند، اما نمیتوانند غضروف مفصل را بازیابی کنند یا روند آسیب را معکوس کنند. داروهای ضدالتهاب بیشترین استفاده را دارند زیرا بدن را از تولید مواد شیمیایی که باعث تورم و درد مفصل میشود باز میدارد. این موارد شامل گزینههای بدون نسخه پزشک مانند آسپرین و ایبوپروفن و همچنین داروهای تجویز شده خاصی است. استامینوفن ضد التهاب نیست، اما میتوان از آن برای تسکین درد آرتروز آرنج استفاده کرد. وقتی علائم روماتوئید آرتریت توسط این روشهای درمانی به میزان کافی کنترل نشود، ممکن است داروهای بیشتری در راستای کنترل بیماری، از جمله داروهای ضد روماتیسمی تجویز شود. این داروها که به طور خاص برای جلوگیری از تخریب مفاصل در سیستم ایمنی بدن طراحی شده اند، دارای خطرات و مزایای مختلفی هستند که باید با پزشک در میان گذاشته شوند.
تزریق
این موارد ممکن است در صورت عدم تاثیر داروهای ضد التهاب استفاده شود. به طور معمول حاوی بی حس کننده (مشابه نواکائین) و یک استروئید است و میتواند برای هفتهها یا حتی ماهها تسکین دهنده درد باشد. تزریق میتواند تکرار شود، اما به دلیل عوارض جانبی احتمالی مانند روشن شدن پوست، ضعیف شدن تاندونها و رباطها یا عفونت فقط چند بار ممکن است.
طب فیزیکی برای آرتروز آرنج
طب فیزیکی یکی از بالاترین امتیازات درمانی برای آرتروز آرنج را دارد. در حالی که بسیاری از افراد تصور میکنند که طب فیزیکی به عنوان درمانی برای درمان یک آسیب یا بعد از یک بیماری مخرب مانند حمله قلبی یا سکته مغزی است، استفاده از طب فیزیکی برای درد آرتروز هم بسیار موثر است و هم توصیه میشود. در حقیقت، بسیاری از متخصصین طب فیزیکی با افرادی کار میکنند که روزانه با درد آرتروز آرنج دست و پنجه نرم میکنند.
در اینجا چهار راهی که طب فیزیکی میتواند به تسکین درد آرتروز آرنج کمک کند، مطرح شده است:
- طب فیزیکی میتواند به بهبود دامنه حرکتی شما کمک کند. کار با یک متخصص طب فیزیکی راهی عالی برای بهبود دامنه حرکتی شما است، که از عملکرد بهینه مفصل پشتیبانی میکند.
- متخصصین طب فیزیکی میتوانند منبع درد مفصل آرنج را هدف قرار دهند. در برخی شرایط، درد آرتروز ممکن است توسط یک عامل محیطی ایجاد شود. کار با یک متخصص طب فیزیکی دارای مجوز و باتجربه میتواند بینشی در مورد دلایل درد را برای شما فراهم کند و به شما کمک میکند تا فاکتورهای محیطی را که ممکن است باعث افزایش سطح ناراحتی شما شوند، تشخیص دهید.
- طب فیزیکی میتواند قدرت عضلات آرنج را بهبود بخشد، در نتیجه از مفاصل حمایت میکند. ضعف در عضلات آرنج اطراف میتواند فشار بیشتری را بر روی مفاصل شما ایجاد کند، در نتیجه باعث درد مفاصل حتی در هنگام حرکتهای استاندارد میشود.
- طب فیزیکی میتواند از طریق درمانهای تخصصی درد را هدف قرار دهد. بسیاری از متخصصین طب فیزیکی از اشکال درمانی دیگری شامل گرما و سرما، ماساژ درمانی و مراقبتهای کایروپراکتیک برای تسکین بهینه درد استفاده میکنند و این میتواند برای درد آرتروز بسیار مفید باشد.
- ممکن است بریسهایی برای شما ارائه شود: بریس میتواند به ثبات بازو کمک کند، حرکت غیرضروری روی تاندونها را کاهش دهد و به کاهش التهاب کمک کند.
آرتروز یک بیماری دردناک است که ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. در حالی که زنان بیشتر از مردان دچار درد مفصل میشوند، اما آمار نشان میدهد تقریباً دو سوم کسانی که از درد مفصل آرتروز رنج میبرند در واقع در سن کار هستند این بدان معنی است که فارغ از جنسیت، افراد بین ۲۰ تا ۶۵ سال در واقع در بیشترین خطر تجربه این نوع درد قرار میگیرند. درک روشهای مقابله با این درد بهترین روش برای انجام این کار است. در حالی که داروهای ضد درد میتوانند به کاهش تجربه درد آرتروز کمک کنند، هیچ قرصی وجود ندارد که بتواند مشکل را درمان کند. به همین دلیل است که به طور معمول از طب فیزیکی به عنوان بهترین روش برای درمان درد مفصل آرتروز یاد میشود.
جراحی
اگر یک رویکرد محافظه کارانه درد شما را تسکین ندهد و علائم همچنان در فعالیتهای روزمره شما تداخل ایجاد کنند، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. گزینههای جراحی عبارتند از:
- آرتروسکوپی آرنج – با این روش اجسام شل و خار استخوان در مفصل آرنج برداشته میشود
- عمل جراحی روی آرنج (آرتروپلاستی بین موضعی) – در حین جراحی، انتهای مفصل آرنج تغییر شکل یافته و قسمت کوچکی از بافت نرم (معمولاً تاندون آشیل) بین مفصل قرار میگیرد.
- سینوکتومی- جراحی برای برداشتن سینوویوم (غشای پوشاننده مفصل) میتواند به تسکین درد و تورم در مفصل آرنج کمک کند.
- تعویض کامل مفصل آرنج – همه افراد کاندید مناسبی برای جراحی تعویض آرنج نیستند. جراحان موسسه ارتوپدی و ورزش TriHealth به عنوان یکی از معدود موسساتی که این جراحی پیچیده را در منطقه ارائه میدهند، رویکرد منحصر به فردی را برای شناسایی افرادی که احتمال بیشتری از جراحی دارند، ایجاد کردند.
پس از جراحی، یک درمانگر آموزش دیده به شما کمک میکند تا بهبودی خود را به حداکثر برسانید. مدت زمان مورد نیاز برای بهبودی بسته به میزان جراحی و عوامل مختلف متفاوت است. بیشتر افراد حدود سه ماه بعد، به بیشتر فعالیتهای روزمره خود برمیگردند.